Hur du kan förbättra din kreativitet

Alla hamnar vi ibland i svackor vad gäller vår kreativitet. Ibland känner vi oss på topp och vill skapa något av allt och vi vill skapa nytt av allt vi ser och alla intryck vi får, medan vi ibland verkligen inte kan tyckas finna den där inspirationen. Vad ska man göra då? När allt man vill är att skapa men idéerna inte finns där eller när vi på grund av ex. en deadline måste skapa något.

1. Analysera

Hitta motivation

Det första steget är att se över när vi får vår inspiration. Detta kan kännas helt omöjligt när vi inte har någon inspiration så det bästa är att börja med detta när inspirationen faktiskt finns. Skriv ner de dagar du har som mest inspiration och analysera utifrån dina känslor och olika händelser vad det är som ger dig inspiration. För många kommer skaparlusten och kreativiteten som starkast vid just olika känslor så som kärlek, ilska och sorg. Se till att fånga dessa känslor och se om det finns något som kan locka fram dessa, för att sedan kunna återfå kreativiteten.

2. Sök inspiration

Att bara sitta i sin ateljé eller i sitt hem och vänta på inspirationen kan man göra hur länge som helst, och ja förr eller senare kommer inspirationen komma tillbaka. Men vill man få ett litet försprång så se till att söka inspirationen. Besök ett nytt ställe eller gå på en promenad längs en stig du inte brukar gå. Bara något så enkelt som just en promenad kan få igång blodcirkulationen och öka koncentrationen vilket leder till att hjärnan blir mer skärpt och bättre på det den gör bäst, att vara kreativ.

3. Skapa ändå

Kämpa på

Hur konstigt det än må kännas så kan det ändå löna sig att försöka skapa ändå. Allt eftersom du skapar så kan kreativiteten komma krypandes, om inte annat finns det en chans att utforska nya delar av sina konstnärliga kunskaper. Hur går det att ex. måla utan inspiration? Blir målningarna tråkiga och färglösa eller kan de få ett nytt djup som saknas i de där du målar för glatta livet?

4. Acceptera

Ibland får vi bara acceptera att inspirationen helt enkelt inte finns där. Vi vet ändå att den kommer komma tillbaka så småningom, så länge kanske det är bäst att göra något annat, tvätta penslar och verktyg till exempel, det vet vi båda två att det inte är prio ett när kreativiteten och skapainstinkten pulserar i blodet. Det kan till och med vara nyttigt för ens skapande att ta ett steg tillbaka och vänta lite också, nya insikter kommer och nya idéer kommer så småningom.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *