Färgtips för dig som målar

Den vanligaste tanken av ”att måla en tavla” är att man tar färg på en pensel och stryker detta på en canvasduk och ja, det är ungefär vad det går ut på. Men när det kommer till att faktiskt köpa sina färger så finns det lite mer att tänka på. För den som vill göra det enkelt för sig så kan man gå in i närmsta hobbyaffär och plocka på sig första bästa tuben med färg man hittar, men att göra så gör också själva processen av målandet lite krångligare. Alla olika färger har olika egenskaper och dessa kan vara bra att känna till. Här följer därför en mindre guide till några av våra vanligaste färger för konst.

Akrylfärger

Akrylfärg

 

Akrylfärger är kanske den vanligaste färgen för nybörjare. Detta kan vara till följd av att det oftast är akrylfärger som säljs i olika uppsättningar av ”startkit” som går att hitta i allt från stormarknadsbutiker till hobbyaffärer. Akryl är något som finns i allt från plexiglas och kläder till nagelförlängningar och det är i korta drag en form av plast. I form av färg kan akrylfärg också benämnas som akrylatfärg, men då handlar det oftare om fasadfärger och inte om konst. Akrylfärgens främsta egenskaper är att den är snabbtorkande och vattenlöslig.

Att färgen är vattenlöslig betyder att den är lätt att arbeta med då vanligt vatten är det enda som behövs för att späda färgen samt för att rengöra verktyg. Akrylfärgen torkar snabbt och detta kan vara både en för och nackdel, men i de flesta fall är det bättre och enklare att måla med en snabbtorkande färg då man inte behöver oroa sig för att det ska bli fel, blir det fel så är det bara att vänta till färgen är torr och då kan man måla över eller måla om.

Oljefärger

Att måla med oljefärger kan vara lite krångligare än akryl. Oljefärgen består kortfattat av olja – ofta linolja – och pigment, detta gör att oljefärgen har väldigt lång torkningstid då det är oljan som ska torka för att färgen ska bli torr till skillnad från akrylfärgen som innehåller vatten som ska dunsta för att färgen ska torka, vilket går mycket fortare. Man kan skynda på torktiden genom att använda olika former av medier att blanda med färgen, samt att det idag finns oljefärger som går att blanda och späda med vatten. Dessa medium som ska användas för oljefärg samt för att rengöra verktyg kan dock vara lite hälsofarligt då det ofta är någon form av lösningsmedel som används. Se till att platsen du befinner dig på är väl ventilerad och försök att hålla barn och djur borta. När man målar med oljefärg så finns det lite saker att tänka på gällande tekniken man använder också, såsom att måla det understa lagret färg tunnare än nästa (med tunnare menas mindre andel olja/mer medium), detta för att förhindra att färgen spricker när den torkar.

Akvarell

Akvarellfärger kallas ibland lite slarvigt för vattenfärger då de just blandas med vatten för att kunna bli en färg som går att måla med. Många av oss har minnen av vattenfärger från när vi var små och det är lite samma sak som akvarellfärger. De säljs ofta i paletter eller i tuber och torkar väldigt snabbt. Eftersom färgerna blandas med vatten så flyter de lätt ut och in i varandra, vilket både kan vara bra för fina skiftningar i färgen, och dåligt för att det är svårt att få till riktigt skarpa linjer om man inte är van.

Vilken typ av färg som kommer passa just dig är svårt att avgöra, att komma ihåg är att den typ av färg man har tillgänglig inte ska hindra ens skapande. Se till att anpassa det du tänkte göra och planera i förväg om du använder olja eller akvarell för att göra processen så smidig som möjligt. För den som inte vill spendera massor av tid och pengar kan akvarellen vara det bästa valet, men för den som vill ha lite mer av en utmaning

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *