4 tips för dig som ska skaffa hund!

När man har bestämt sig för att skaffa sig en lite valp är det många frågor och funderingar som cirkulerar i skallen. Särskilt om det är första gången man ska ta hand om en hund. En hund kräver mycket uppmärksamhet och engagemang under hela livet men hos en valp måste man lägga ner extra mycket tid då det är mycket som måste tränas in.

Den lilla valpen

Direkt när den efterlängtade valpen har kommit hem måste träningen komma ingång. Det är viktigt att valpen tränas till att bli rumsren och hemmastadd relativt snabbt då det lätt kan bli svårare med tiden. När valpen trivs och känner sig hemma så kan man börja träna den på att klara sig ensam i perioder.

Det är också viktigt att lära valpen hur den ska hantera olika miljöer och sociala situationer. Detta för att få valpen att känna sig säker bland människor och främmande miljöer. Tänk på att valpen tar efter ditt eget beteende.

Unghund

Efter en stund när valpen vuxit till sig lite och kommer in i lite mer turbulent period, också kallad unghundsperioden, är det dags att börja lära den fler saker. När den lilla valpen har blivit en unghund inser den att det finns en hel värld där ute bortanför sig själv och sin familj. Den blir mer nyfiken och utmanar gränser.

Aktivitet

Precis som det är för småbarn, och alla andra, behöver en valp röra på sig mycket för att må bra. När valpen, i rimliga former och mängd, springer, leker, brottas m.m. utvecklar den både sinnet och kroppen. En vanlig fundering många har är hur mycket motion en valp behöver. Då den fortfarande är ett litet barn så behövs ingen renodlad motionsträning utan det är mer att det är positivt om den är aktiv. Med de flesta raser ska man undvika att gå väldigt långt, cykla eller jogga det första året ungefär då det är väldigt krävande för en liten hund. Ifall du känner dig osäker när din hund är redo för krävande aktiviteter är det smart att prata med hundens uppfödare.

Ut i naturen

Trots att man ska undvika för långa promenader ska valpen fortfarande få chansen att använda sin kropp. Natur som exempelvis skog är utmärkt för en valp som träningsplats och det finns mängder av nya dofter att nosa runt i. Ett tips är att ta med dig valpen ut i skogen och låt den utforska miljön medan du sitter och har översikt. Detta är väldigt roligt och spännande för en valp. Tänk dock på att om du måste gå långt tillbaka så uppskattar den lilla valpen att bli buren.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *