Mobilt bredband. En flexibel och modern lösning

Ingen kan missat att både priset sjunkit och värdet (vad du får) ökat på abonnemang och mobila bredband under det senaste decenniet. Detta har inte bara varit bra för konsumenterna, utan också för operatörerna som tvingats till nya tankar och idéer för att förbättra sina erbjudanden.

Från monopol till massor av mobiloperatörer

På tiden när statens Telia var ensam aktör på marknaden hade man inget vidare alternativ. Det var bara att tacka och ta emot att någon erbjöd abonnemang & telefoni till folket. Som tur är luckrades monopolet upp och snart fanns Tele2, Telenor och Tre på marknaden. De, tillsammans med Telia, utgör de 4 stora operatörerna som tillsammans dominerar. De kan jämföras med de fyra storbankerna, som också länge fått jobba ostört.

Nya operatörer höjer ribban i bredbandsbranschen

Sociala nätverk

Till alla teknikfantasters stora glädje började också nya, billigare mobiloperatörer ta fäste så småningom. Även när det kommer till mobilt bredband. Först ut var Comviq, ett dotterbolag till Tele2, som dessutom lanserade de första kontantkorten i landet. Kombinationen låga priser på kontantkort och mobilabonnemang gick hem hos det svenska folket, och Comviq har sedan dess varit en populär operatör med en stor kundbas.

På senare år har fler och fler liknande företag startats upp. Antingen som direkta dotterbolag, som Halebop till Telia. I det fallet kan det nästan sägas att det är samma företag. De använder samma nät (och har därför samma täckning), men har egen personal och support. Det kan ändå vara tryggt att ha ett stort företag i ryggen om det skulle börja blåsa.

I de fall där de nya företagen inte är direkta dotterbolag får de ändå tillgång till samma nät som de stora genom att betala en avgift och ”hyra in sig” hos någon. På det sättet får du samma typ av tjänst, men till ett billigare pris. Ett billigare avtal, helt enkelt.

Jämförelse av mobila bredband för att hitta det bästa

Det är en riktig jobb att försöka sortera upp alla operatörer och deras avtal om man försöker sig på det själv. Först får du komma fram till hur mycket surf du behöver, och sedan börjar det stora arbetet med att få fram priser från alla företag. Som tur är behöver du faktiskt inte göra allt detta själv. Du får själv bestämma hur mycket surf du vill ha (det finns tips till det också!), men resten finns det hemsidor till. Den här artikeln kollar på olika typer och jämför så du kan hitta ett billigt mobilt bredband. Men där finns det också mobiler, abonnemang, tips och nyheter.

Framtiden för bredband

I takt med att vi inte längre ringer, smsar och mmsar lika mycket har fokus förskjutits allt mer på surfen. De flesta abonnemang och prisplaner för kontantkort innehåller fria samtal/sms/mms, så det är bara mängden surf kvar att ta betalt för. Wifog är en mobiloperatör som är nytänkande med Sveriges billigaste mobilabonnemang för bara 20 kr/mån. Utöver det finansieras tjänsten av reklam. Antagligen kommer fler sånna affärsidéer växa fram. Något som står säkert är iallafall att i takt med att vi använder våra telefoner till allt mer kommer vi också behöva mer och mer surf.

Det var allt från oss på Mosto för denna gång! Använd gärna kontaktformuläret om du skulle vilja se artiklar gällande något specifikt ämne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *