Lummiga, vackra trädgårdar

Många drömmer om en stor, vacker, flödande och levande trädgård. Med alla favoritväxter och färger och blad i alla dess former. Tyvärr är det få förunnat att kunna ha en sådan trädgård. Antingen kan det bero på en brist på det praktiska, såsom land att odla på, tillgångar att anlägga trädgården för osv… Eller som i de flesta fall så finns inte tiden. En stor trädgård behöver skötas om, vattnas och rensas. Beskäras och ordnas.

Parker och allmänna områden i all ära, men inget slår den där privata, gömda pärlan som någon skapat och skött om för att de brinner för konsten som trädgårdsarbete är. Nu finns det ett antal projekt för dig som vill komma ut till en sådan trädgård. Till vissa platser får du komma när som medan andra har särskilda avsatta dagar för besökande från hela landet. Leta upp din närmaste trädgård med tipsen nedan!

Öppen trädgård

Detta är ett initiativ av tidningen Land tillsammans med Fiskars. En dag om året så samlar de olika privata trädgårdar runt om i landet i deras tidning som bjuder in allmänheten in i sin trädgård. Årligen den 16 juli mellan 12.00 och 18.00 öppnar dessa trädgårdar sina grindar och bjuder på en mötesplats för lokalbefolkningen eller långväga turister som vill kika in i en väl ordnad trädgård.

 

Tusen trädgårdar

Här är det Trädgårdsriket som har samlat flera olika trädgårdar, kolonilotter, parker, kyrkogårdar som bjuder in allmänheten för att beundra den vackra växtligheten. Tusen trädgårdar är dels som ett evenemang en gång om året där alla trädgårdar är öppna, men här kan du också leta reda på en trädgård och kontakta ägaren för att få besöka den vilken annan dag som helst. En smidig karta över dessa platser finns på Trädgårdsrikets hemsida. Stöttar detta projekt gör Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *