Mobilabonnemang vid resa 2/2

 – Detta är en fortsättning på artikeln Bästa mobilabonnemanget på resan

 I tidigare inlägg gick vi igenom lite allmänna mobiltips på saker som är bra att tänka på inför en resa. Till exempel att det är enkelt att spara på surfen genom att använda wifi så mycket som möjligt och att man alltid bör ha med sig en trådlös laddare. Vi beskrev också hur du kan hitta det billigaste mobilabonnemanget genom prisjämförelse. Där ser du också hur mycket surf som ingår utomlands, vilket är bra för oss som älskar att vara på resande fot!

I det här inlägget kommer vi gå igenom lite mer hur du kan göra med abonnemang och kontantkort på plats. Ibland kanske det är smidigare att ha kvar ditt simkort och använda din egen surf, medan det i andra länder är klart billigare att skaffa sig ett lokalt simkort.

Då ska du köpa ett lokalt simkort

När du reser utanför Europa och planerar att använda din mobil mer än på hotellet/restauranger rekommenderar vi dig att köpa ett simkort på plats. Det gäller alltså om du vill kunna chatta och surfa i realtid överallt över 3- eller 4G nätet i landet, istället för att vänta på ett wifi-nätverk. Det går att använda din egna surf på ditt svenska simkort, men då kan det bli väldigt dyrt. Genom att köpa ett nytt simkort i landet får du tillgång till internet på samma villkor som lokalbefolkningen, och kan oftast räkna med lägre priser än du betalar i Sverige. Något du inte kan räkna med är att kvaliteten på internet är lika bra utomlands.

Kille på bergstrek med sin mobil

Bild: hotels.com

Då behöver du inte köpa ett simkort

Efter sommaren 2017 avskaffades alla roamingavgifter i Europa. Det betyder att du som svensk kan använda din mobilsurf (och samtal/sms/mms) precis på samma villkor i Spanien som i Sverige. Med andra ord finns det då ingen anledning att köpa ett nytt mobilabonnemang inför en resa i Europa. Något som kan rekommenderas är att öka på surfen lite om du har barn som använder din mobil, eller om du använder den som GPS. På så sätt minimeras tråkiga situationer och du kan njuta fullt ut av semestern.

För att knyta ihop säcken kan det sammanfattas såhär: Ska du utanför Europa och vill kunna använda din telefon maximalt – köp ett nytt simkort. I andra fall – nej du klarar dig gott på det du redan har!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *